Sitter du på ett eget företag som du med dina bara händer har byggt upp från grunden. Då är det svårt att släppa taget när det kommer till pensionsålder och för att släppa in någon ny som ska ta över. Men det bästa kan vara att bara klippa navelsträngen snabbt och enkelt än att vänta in i det sista.

56320-business-directionsTidigare har vi skrivit om att det är viktigt att hålla koll på ekonomin och att alla bitar ska vara på plats när det kommer till ett ägarbyte, samt att vad personalen ska tycka och tänka. Det är viktiga frågor och det gör att man som ägare till sitt egna lilla företag väntar för länge med att sälja för man är orolig över vad som ska hända. Men, sedan är det även att man är rädd för vad man själv ska göra om man inte längre har sitt jobb att gå till utan nu bara ska få vara fri och pensionerad.

Tänk på din egen framtid

Liksom det är viktigt att privatpersoner med placeringar i olika börsbolag tänker på sina egna pengar och dess värde och när det är dags att dra sig undan är det även viktigt att du funderar över vad som är viktigast att göra i denna situation: att tänka på din egen framtid. För, när allt kommer till kritan kanske det viktigaste för dig inte är att tjäna ihop så mycket pengar som möjligt så länge som möjligt utan att lämna det vidare för andra att fortsätta bygga så du kan luta dig tillbaka och med ro göra exakt det du vill. För man kan väl tänka att man har jobbat länge nog och är värd en efterlängtad paus.

  • Har du något barn som ska få ärva företaget. I så fall är det bra att i förväg gå igenom dina tankar så ni en tid kan jobba tillsammans.
  • Annars kanske det finns en släkting om du vill hålla företaget inom familjer. Något som de flesta vill.
  • Kan du låta dina anställda köpa in sig för att de tillsammans ska driva företaget vidare så är det en fin idé.
  • Sist kan du välja att sälja företaget och då kan det bli otroligt bra, men även få negativa konsekvenser.