Hur kommer de framtida räntehöjningarna att påverka de svenska hushållen? Och varför är den svenska hushållsekonomin så känslig för detta? Vad ska du titta på när du jämför lån utan säkerhet?

 

Det finns många olika typer av lån. Med höga och låga räntor. En typ av lån som är känt för ofta höga räntor är lån utan säkerhet, så kallade snabblån. Även om dessa finns med olika löptider och annuitet så har en del dåliga exempel fått sätta stämpel på en hel bransch. Som det går att läsa om i en artikel i Svenska Dagbladet kan räntan i marknadsföringen av dessa lån och krediter vara en slags från-ränta. Det betyder i realiteten att den faktiska räntan kan bli betydligt högre än i annonsen. Ett tips är att inte utgå från den nominella räntan utan fokusera på den effektiva räntan, det är den sistnämnda som speglar hela lånets kostnader. Med allt från uppläggningsavgifter till fakturakostnader som faktiskt påverkar kostnaden för lånet i slutändan. Den effektiva räntan är dessutom ett jämförespris som du kan använda dig av när du jämför olika långivare med varandra.

 

Räkna ut månadskostnad och gör kostnadsberäkningar

 

För att bättre få en uppfattning om ett låns totala månadskostnad för dig som konsument, är ett bra tips att gå in på den oberoende sajten Hallå Konsument och där göra kostnadsberäkningar och budgetkalkyler för att få pengarna att räcka längre och dessutom kunna spara lite varje månad.

 

Räntehöjningar kommer påverka både företag och privatpersoner

 

För hur ska man tänka kring lån egentligen? I en artikel i Dagens Industri går det att läsa om hur en allt större andel svenska hushåll har rörliga bostadslån, något som gör dessa mer känsliga för räntehöjningar. Den höga skuldsättningen just dessa rörliga lån påverkar ett stort antal människor, för att inte tala om ekonomin i stort. Några föreslår därför att Riksbanken borde höja räntan tidigare i stället för att dra ut på det, detta för att kunna höja långsamt och inte chocka marknaden. Inte bara hushåll med höga skulder kommer möta en del konsekvenser när räntorna stiger, även företag och hela branscher som gynnats av låga räntor kommer känna av den bistra verkligheten. I samma artikel sammanfattas läget så här.

 

  • Sverige har blivit allt mer räntekänsligt
  • Hög skuldsättning och en stor andel rörliga lån gör att ränteförändringar påverkar mer än tidigare
  • Riksbanken borde ändå höja räntan tidigare för att sedan kunna ta det lugnare