När man tar över efter någon annan, alltså överlåter ett företag eller verksamhet är det viktigt att kolla upp befintliga avtal och tjänster som företaget haft tidigare. Det är mycket att tänka på när man överlåter ett företag och det kan lätt bli så att man bara låter allt bara passera, såsom avtal med grossister och dylikt. Det kan bli så att många avtal måste komma och sägas upp och nya avtal tecknas.

Att komma efter och ta över ett företag är inte helt enkelt och för de flesta så är det en hel del att hålla reda på. Detta gör att det uteblir en del undersökningar som annars hade varit bra att göra. Exempelvis så är de olika avtalen på företaget en sådan viktig del som måste kollas upp innan man går vidare med företaget eller verksamheten. Det kan exempelvis vara så att om man tar över en restaurang så kan det vara ett bra läge att kolla upp avtal med grossister och liknande. Kanske har ni inte det bästa avtalet och kan tjäna på att antingen förhandla fram ett nytt eller till och med säga upp och samarbeta med någon annan. Något som är positivt med överlåtelse är just de rullande avtalen som man har med bredband och arkiveringsföretaget arkiverasverige, det kan då fortsätta rulla utan inställelseavgift. Något som man alltid bör räkna med när man skriver nytt avtal är en ny inställelseavgift. Även stora företag som Apoteket Ab behöver se över avtal och är beroende av smidiga övergångar:

”Framåt ser vi behov av att koncentrera oss på en driftsform. Vi kommer att fullfölja våra avtal och tillsammans med varje franchisetagare diskutera en ordnad övergång”, skriver Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket.(Läs mer om överlåtelsen)