Det är dags att gå igenom ägarplaneringen och med det innebär i stort sätt att den som ska ta över får överlåtelsen på ett bra och genomplanerat sätt. Det är självklart ingen liten sak att ta över ett företag eller att låta någon ta över sitt företag då det är mycket att tänka på. Därför kan det vara bra att ta hjälp inför ägarplaneringen och gå igenom vilka delar som är viktigast att få en överblick över. Med det kan det vara externa och inköpta produkter som måste fungera även efter att företaget bytt ägare.

Det finns en hel del företag ute på marknaden som söker efter ny ägare. En överlåtelse kan vara en bra investering för båda parter och är man ute efter att köpa en färdig business så är ett ägarbyte det rätta. Är man istället tom på idéer och söker en utmaning så är det en god idé att överlåta sin affärsverksamhet och låta någon annan ta över med nya och fräscha idéer.

Ordna upp affärerna innan

När man tar över ett företag efter någon annan så är det smart att gå igenom vad som finns där i form av avtal, inventering, bokföring, personal och så vidare. Dessa saker bör man ta en extra titt på och det är extra viktigt med vissa saker om de hör ihop med företaget:

  • De externa tjänsterna som är kopplade till företaget såsom samtalsbokningär viktiga att dessa informeras om ägarbytet och att den nya ägaren förstår tjänsten. Företagen som levererar tjänsten är ofta vana vid liknande händelser och är väl förberedda.
  • Leverantörer inom alla möjliga sorters tjänster; telebolag, matvaror och kaffe är bara några av dessa är alla sådana som kan komma att följa med vid ett uppköp, se till att ni kan kolla upp priser och liknande och byta leverantör om det fungerar bättre.
  • Det är bra att se över vad det är som kommer att ingå, oftast är det allting som ska få följa med men ibland händer det att något inte är en del av företaget. Gör listor som ni kan gå igenom tillsammans.
  • Var noggrann med att affären slutar på god fot och inte skapar några kilar sinsemellan. Det kan vara känsligt att köpa upp ett företag om det gått i familjen i många år.