Höga ambitioner. Det är något man har om man är civilekonom- eller ekonomistudent. Men dock är det så att drömarbetsplatsen och synen på ett jobb skiljer avsevärt beroende på om man är man eller kvinna.

1163528-restroom-sign-maleEnligt tidningen Nyteknik.se är fyra av svenskarnas top-tio jobb chefsjobb, där män vill bli VD och kvinnorna personalchef. Och läser man artikeln i svd.se kan man ta del av en underöskning gjorts av företaget Universum som årligen gör undersökningar på ekonomistudenter och blivande civilekonomer om vad som är viktigt på en arbetsplats och vad de har för drömarbetsgivare.

Google storfavoriten

Vad man kan se är att företaget Google är en favorit både bland kvinnor och män, likaså att jobba på IKEA. Men går man in mer på djupen kan man snabbt börja se att det finns stora skillnader i både var män och kvinnor vill jobba samt vad de vill få ut av ett jobb. Ser man till kvinnor är det H&M och L’Oreal som är mycket populära jobb där män hellre väljer att jobba på Goldman Sachs och JP Morgan där de kan göra karriär. För när det kommer till vad man vill få ut av jobbet är det en bra lön och att klättra på karriärstegen som männen vill i större utsträckning är kvinnor som vill ha trygghet samt att de kan få en balans mellan privat- och yrkeslivet.

Kräv rätt lön

Vad som är viktigt, oavsett vilket jobb man väljer, är att man ska kräva den lön som man är förtjänt av. Detta är något som män är bättre på än kvinnor när det kommer till att ta för sig. Vilken lön önskar du? Se aktuellt statistik på Lönestatistik.se/loner för att kunna gå in med mer kött på benen i ett lönesamtal.