Börjar det bli dags för ägarbyte? Det finns många anledningar till att en företagsägare väljer att sälja vidare eller överlåta företaget till någon annan. Dels så kan det handla om att ägaren helt enkelt närmar sig pensionsåren, och att företaget behöver tas över av någon annan. Det kan också vara så att ägaren har drabbats av sjukdom och därför inte kan stå kvar som ägare, eller så kanske ägaren vill göra något annat med sitt liv. Ge sig ut och resa, se världen, spendera mer tid med familjen, eller kanske starta upp ett nytt företag. Anledningarna kan vara många, och vad som är viktigt är att planeringen sker noggrant och på rätt sätt. Att anlita juridisk hjälp för att fastställa att allt går rätt till vid överlåtelsen är ingen dum idé, och man kan exempelvis vända sig till Advokatfirman Åberg. De har juridisk rådgivning och kan hjälpa till med det under processen. Men vart hittar man då den som ska ta över företaget?

  • Det kan vara en medarbetare som är redo att kliva upp och bli ägare. Då är personen redan insatt i företaget och vet hur det fungerar.
  • Man kan hitta nya ägare på speeddejting specifikt anordnat för att företag ska hitta nya ägare att byta till, och här hittar man ofta en bra partner till ägarskiftet. Läs mer om det i Svenska Dagbladets artikel här!
  • Det kan vara en familjemedlem. Att låta företag gå vidare inom familjen är vanligt och ofta en bra lösning, då vet den som tar över att den lätt kan få kontakt med tidigare ägaren vid frågor eller problem.
  • Investerare, sådana som vill köpa upp intressanta bolag och företag för att driva dem vidare. Har du en bra affärsidé är chansen stor att du kan hitta en investerare som tar över ägarrollen på ett bra sätt.
  • Det här kanske svider lite, men konkurrenter kan också bli ägare. Går det bra för dig och du har varit bra konkurrent är nog många konkurrenter intresserade av att köpa upp ditt företag, för att själva få ta del av dina resurser. Kan kännas jobbigt men vara ordentligt lönsamt.

Så det finns många olika sätt att hitta nya ägare inför ett ägarskifte. Det kan kännas lite stort och oöverkomligt i början, men med lite tålamod kommer du nog fram till en bra lösning på det hela. Lycka till!