I dag skriver vi om hur näringslivet ser ut generellt just nu i Sverige, om hur tjänsteproduktionen och industriproduktionen stigit i jämförelse med föregående år, om hur det är viktigt att vara kunnig och ha motivation när det kommer till att starta ett eget företag samt om hur det går för några av Sveriges bolag.

Diagram aktiemarknadI Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur tjänsteproduktionen steg i mars i Sverige, med 1,2 procent i priser jämfört med föregående år. Detta enligt statistik från SCB. Även orderingången till industrin ökade. Det gör att det går bra för den svenska arbetsmarknaden just nu – något som ökar kreativiteten och energin i näringslivet inte minst.

I och med energin och motivationen som präglar just näringslivet i Sverige är det många som vill starta företag just nu, och start-upsen runt om i landet poppar upp, där och när, man minst anar det. För att stärka sitt företag kan man bland annat gå ett program via akademin EFL och där kan man låta chefer eller sitt företag utvecklas inom ledarskap, ekonomi, marknadsföring och styrelsearbete. Sedan gäller det att bland annat vara påläst i vad som händer i samma bransch, hur marknaden ser ut och nyheter kring både ekonomi och världsläge generellt – särskilt om man har internationell handel av något slag.

afärskvinna marknadsföringEtt företag som det går bra för just nu är den svenska bildtjänsten Pickit, som vi kan läsa om i en artikel i Dagens Industri Weekend. Detta företag har bland annat utvecklat en tjänst för så kallat crowdsourcat bildmaterial, och bolaget har dessutom ett nära samarbete med Microsoft, som bland annat har bifogat denna tjänst från Pickit i sitt välanvända verktyg Powerpoint.

Enligt marknadschefen för Pickit vill företaget göra för bilder vad Spotify gjort för musik, det vill säga att begränsa utsikterna för piratkopiering och liknande olagliga förseelser. De som använder just Powerpoint och driver bloggar snor oftast bilder rakt av från Google och det är detta som är en potentiell jättemarknad i och med tjänsten Pickit.

Nu kan vi vidare läsa om hur samma bildtjänsteföretag knutits ännu närmare till sagda Microsoft genom ett nytt avtal, vilket gör att deras tjänster kan nå potentiellt flera hundra miljoner Office-användare. Detta gör att Gotlandsbaserade företaget nu har planerat en nyemission till året som är, även om storleken på denna inte är klar eftersom investeringen inte kommer behöva bli så stor som först var tänkt. Kanske snart i en dator nära dig alltså.

Spotify gör rubriker

Ett annat företag som är nära anknutet till lite allt möjligt, är inga mindre än Spotify. I Aftonbladet kan vi dock läsa om olika kontroverser rörande musikjätten. Bland annat är det så att företaget för några veckor sedan hotade med att flytta delar av sin verksamhet till USA. Anledningen sägs vara att det är svårt att hitta bostäder för anställda men samtidigt har företaget tackat nej till nybyggda lägenheter på pendlingsavstånd från sitt kontor i Stockholm. Dessutom gick de nyligen ut med ett öppet brev där de kritiserade bland annat skattepolitik, skola och bostadsmarknaden. Detta trots att de inte betalar skatt i Sverige utan på Cypern och i Luxemburg. Hur det hela slutar får den som lever se.